Geschiedenis

Het prille begin

Het prille begin

Het prille begin Al lang voor de oprichting van Hilvaria werd in Hilvarenbeek gevoetbald. Want al kort na de eerste wereldoorlog, rond 1919, werd in cafe Looijens op de Diessenseweg (nu cafe de Toerist) een voetbalclub opgericht die de naam "Volharding" kreeg. De namen van de helden van het eerste uur zijn bewaard gebleven. Janus Loijens was de keeper en verder voetbalde mee Toon Coppens, Henk van Bladel, Jaoneke van Hees, Graadje van Ham, Eduard van den Dungen, Frans Smolders, Sjard Smolders, Toon Zeebregts, Nico van de Brandt, Jac. v.d. Poel, Jan Smolders en Jan Bressers. De financiën en de administratie werden beheerd door Jan Bressers en Sjefke van der Laak, maar hun ijver kon niet verhinderen, dat de club al na enkele jaren op de fles ging.
H.F.C.

H.F.C.

Maar wie de voetbalziekte eenmaal onder de leden heeft wordt daar nooit meer van genezen. In de jaren 1925-1927 werd een nieuwe club opgericht die naar goed gebruik van die dagen een Engelse naam kreeg namelijk: "Hilvarenbeekse Football Club". Eerste elftal H.F.C. 1927
De oprichting

De oprichting

In het hotel " De Valk" werd op 1 augustus 1932 de voetbalclub "R.K.H.V.V. Volharding" opgericht. Enkele jaren later werd de naam op verzoek van de voetbalbond veranderd in "Hilvaria". Maar nog vele jaren werd de naam "Volharding" gebruikt, verbonden als die was met onuitwisbare herinneringen. Het eerste het beste seizoen werd Volharding al afdelingskampioen, wat zich het tweede seizoen (1933-1934) herhaalde.In het seizoen 1935-1936 ontging het eerste elftal het kampioenschap met 1 punt verschil op het laatste nippertje.
Bevrijding......en een nieuw veld

Bevrijding......en een nieuw veld

Het veld bevond zich na de oorlog in desastreuze staat. Het kerkbestuur, de eigenaar van het veld, liet de Heidemaatschappij het terrein geheel renoveren. Uiteraard ging de opening op 25 november 1945 met de nodige plechtigheden gepaard zoals de H.Mis en Algemene Heilige Communie. Eerste elftal opening terrein 'De Ypelaar' in 1945
En daarna.....

En daarna.....

In 1946-47 geschiedde het onheil dat men al zo lang had zien aankomen en waartegen men al zo lang verbeten had gevochten: het eerste elftal degradeerde naar de afdeling. De wintertrainingen moesten zelfs door gebrek aan belangstelling worden stopgezet. De oude getrouwen lieten zich echter niet uit het veld slaan. Ze zochten naar nieuwe wegen om Hilvaria uit de put te helpen. Gedachtig de oude wijsheid dat aan de jeugd de toekomst is, slaagde het bestuur er in om voor het eerst een elftal aan de jeugdcompetitie te laten deelnemen.

Vanaf 1996 op Sportpark De Roodloop

Prijzenkast

Prijzenkast

Van zo’n goed gevulde prijzenkast kan Hilvaria wel dromen. 1 beker is van een ander sporttoernooi.

De vraag: Van welk sporttoernooi is deze beker? (kan ook iets anders dan voetbal zijn)

Klik hier voor foto in groot formaat.
Ga terug

 

Siteontwerp en realisatie Van Laarhoven Websites